Dahilde İşleme Rejiminin Amacı Nedir?
Dünya piyasa fiyatlarından hammadde temin etmek suretiyle ihracatı artırmak, ihraç ürünlerine uluslararası piyasalarda rekabet gücü kazandırmak, ihraç pazarlarını geliştirmek ve ihraç ürünlerini çeşitlendirmek
Dahilde İşleme İzin Belgesi nedir, avantajları nelerdir?
Dahilde İşleme İzin Belgesi, İhracat ile ihracat sayılan satış ve teslimlerde gümrük muafiyetli ithalat ve/veya yurt içi alımlara imkan sağlayan Ticaret Bakanlığınca düzenlenen belgeyi ifade eder.
İthalatta;
1. Gümrük Vergisi ve KDV Muafiyeti
2. KKDF İstisnası (%3)
3. Vergi, Resim ve Harç İstisnası
4. Ticaret politikası önlemlerine tabi olmama (kota ve gözetim önlemlerinden muafiyet)
5. İthalat sırasında alınması gereken vergilere ilişkin teminat indirimi
Yurt İçi Alımlarda;
1. KDV ödenmez. (KDV Tecil-Terkin Uygulamasına bağlıdır.)
2. Alım karşılığı yapılan ihracat sonrası KDV iadesi ile ilgili işlemlerin yapılmasına
gerek kalmaz.
Dahilde İşleme İzin Belgenizi Nasıl Kullanacaksınız?
İthalatta Teminat Verilmesi:
İthal edeceğiniz maddelerin Gümrük Vergisi, KDV ve KKDF tutarları toplamı kadar nakit, teminat mektubu veya hazine bonosu vererek, nakit ödeme yapmadan ithalat yapabilirsiniz.
İndirimli Teminattan Yararlanma:
İmalatçı-ihracatçı firmalar, belge başvuru tarihinden önceki dört yıl içerisinde düzenlenmiş ve ihracat taahhüdü kapatılmış belgeleri kapsamında, sanayi ürünlerinde toplamda 1 (bir) milyon, tarım ürünlerinde 500 (beşyüz) bin ABD dolarından az olmamak üzere gerçekleştirdikleri ihracat kadar, İthalat sırasında verilecek %100 oranında teminat yerine %10 indirimli olarak teminat verecek, kapatma aşamasında verdiğiniz teminatın iadesini almış olacaksınız.
Bununla birlikte, indirimli teminattan, Yetkilendirilmiş Yükümlü Sertifikası ve Onaylanmış Kişi Statü belge sahibi firmalar da yararlanabilir.
Dahilde İşlem Belgesinin Kapatılması ;
Dahilde işleme izin belgesi kapsamında ithal edilen ve yerli alınan hammaddelerin, imalatta kullanılarak ihraç edilen mallar içinde yurtdışına çıktığının belgelenmesi ve Kurum tarafından onaylanarak kapatılmasıdır.
Kapatma Süresi:
Dahilde işleme izin belgesi süre bitiminden itibaren 3 ay içinde, kapatma başvurusunun yapılması yasal kuraldır. Süresi içinde kapatma başvurusu yapılmayan belgeler değerlendirmeye alınmaz.
Neden Dahilde İşleme Rejimi Danışmanlığı?
Dahilde İşleme Rejimi firmalar için birçok avantajı içerisinde barındırmanın yanı sıra bir çok sorunu da beraberinde getirmektedir.
Özellikle belge alımı ve kapaması aşamasında dış ticaret firmaları birçok zorlukla karşı karşıya kalmaktadır. Belge alımı aşamasında yanlış sarfiyat hesaplamaları firmaların belgelerini tam verimle kullanmalarının önünde ciddi engeller oluşturmakta, hatta ihracat taahhütlerinin yerine getirememelerine sebebiyet vermektedir. Oluşan bu durum dış ticaret firmalarına ciddi zararlar vermektedir.
Aynı şekilde Telafi Edici Vergi (TEV) hesaplamalarında firmaların az veya daha çok vergi ödemesi durumuyla karşı karşıya bırakmaktadır.
Belge kapsamı işlemlerin; yeni belge alımı veya devam eden belgeye ait işlemlerin uzman kişi veya kurumlarca takip edilip dış ticaret firmalarının yönlendirilmesi işlemi birçok dış ticaret firmasını zaman ve maddi kayıplarının önüne geçmesinin yanı sıra Dahilde İşleme Rejiminin hükümlerinin doğru uygulanmasını da sağlamaktadır.
Neden Bizi Tercih Etmelisiniz?
Danışmanlık firmaları arasında doğru tercihi yapmak oldukça önemlidir.
Kenan Acet Danışmanlık, Global olarak firmaların dış ticaret pazarlarını genişletecek uluslararası arenada rekabet gücünü artıracak en etkili dış ticaret enstrümanlarından olan Dahilde İşleme İzin Belgesi başvurusu ve alımı, belgenin takibi, ithalat ve ihracat öncesi danışmanlık, tüm ekleme ve revize işlemleri ile belge kapatılıncaya kadar geçen süreçte firmalarımızın yanındadır.